Den åbne skole – ret og vrang giver motivation

”Det er sjovt, når jeg går på hovedgaden i Birkerød, så oplever jeg, at børnene råber ”Hej Strikkelise” – så ved jeg det er børn fra Sjælsøskolen.

Sådan siger Lise, der er med i et korps af strikkedamer, der kommer i skolernes SFKer en gang om ugen. Strikkekorpset er kommet i stand via et samarbejde med ÆldreSagen og er et godt eksempel på, hvordan folkeskolereformens tema Den åbne skole er med til at give skolerne nye muligheder for inddragelse af lokale kapaciteter og børnene mulighed for at få ny viden, kompetencer og motivation.

Jeg er med til at gøre børnene stolte
Hanne Engsig Rasmussen har været strikkedame et stykke tid på Birkerød skole. Hun nyder at være sammen med børnene og at kunne give sin kunnen og viden videre om de gamle håndværk.

Hvad er det bedste ved at være strikke dame?
Det er samværet med børnene.

Hvad kan du bidrage med?
Jeg kan bidrage med at vise, hvordan man strikker og inspirere dem til håndarbejde.
En ting jeg har fundet ud af er, at jeg er Bedste. Mange børn har ikke bedsteforældre – eller har bedsteforældre der bor i Jylland eller Spanien. Mange børn betror sig til mig. Den havde jeg ikke lige set komme, da jeg startede.

Hvad lærer børnene?
Det primære er, at børnene lærer at strikke. De gamle håndværk må ikke forsvinde – det er derfor vigtigt, at børnene lærer dem.
De lærer også noget om at sidde stille, selv om det nogen gange kan knibe med at koncentrere sig. De første par gange børnene kommer, strikker de et par masker og så skal de lige og lige – men efterhånden finder de ud af, at det er nødvendigt, at de holder fast i det de er i gang med – er vedholdende.

Hvordan trives børnene, når de er i strikkeværkstedet?
De trives godt. Det kan jeg se på den måde de kommer hen og sætter sig på. Skuldrene ryger ned og de slapper af. De trygge ved mig.
Jeg kan mærke på dem lige så snart, de er kede af det – så flytter de på sig hele tiden. Jeg skælder ikke ud – hvis de rejser sig op for mange gange, må de selv om det.
Det er vigtigt, at det her er frivilligt.  Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at de her kan komme frivilligt og kan gå frem og tilbage.
Jeg har oplevet, at børnene siger ”nu er det min tur” – så siger jeg de må vente til det bliver deres tur.

Er der en særlig situation du vil fremhæve?
Der var en dag et barn, som blev ved med at strikke forkert, så viste jeg, hvordan hun skulle gøre det. Så sagde hun ”Sådan havde jeg ikke tænkt på, at man kan gøre det.” Hun opdagede noget nyt og lærte noget.

For mig er det vigtigt at sige til mig selv: ”Når jeg kommer i Skolefritidsklubben er det børnenes fritidsklub, og de må bestemme om de går frem og tilbage”. Det er ikke mine normer der skal være styrende. Man må se, hvor det enkelte barn er og så udfordre dem tilpas.

Det er dog lidt svært, at alle børnene ikke får lavet alle tingene færdig. Når de får tingene færdige, oplever de en kæmpe glæde og en stolthed – selv med fejl. Vi har et par stykker, der er meget dygtige – bare de lige kigger, så kan de.

Fakta om strikkedamerne
• ÆldreSagen har gennem de sidste tre år samarbejdet med skolefritidskonsulent Anette Schjødt Thorsen om at få etableret et korps af strikkedamer, der en gang om ugen i en periode kommer og strikker med børnene fra 4.-5.kl.
• Der er i dag i alt 15 strikkedamer fordelt på 9 skoler.
• For andet år i træk har der været afholdt en inspirationstur. Denne gang gik turen til Textilskolen i Holte og til Alt-om-Håndarbejde’s messe i Rødovrehallen. 12 entusiastiske damer deltog i turen.

Læs mere
• Om samarbejdet mellem SFK’er og kultur- og fritidslivet i Rudersdal kommune www.skolefritidsklubben.dk
• Om ÆldreSagen http://kommunesider.aeldresagen.dk/5/rudersdal/rudersdal-syd/Sider/default.aspx
• Artikel fra ÆldreSagens blad http://magasin.aeldresagen.dk/aeldresagen/358/6
Læs mere om Textilskolen i Holte

 

, , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Skriv et svar

*

Rudersdal Kommune logo
93