Skoleelever går frivilligt foran med oprydning

Oprydningshelte hjælper bl.a. med at holde styr på bøgerne på Birkerød Skole

Oprydningshelte hjælper bl.a. med at holde styr på bøgerne på Birkerød Skole

”Har du husket at sætte dine sko og jakke på plads?” Elever i indskolingen på Birkerød Skole får ofte spørgsmål som dette, når de går rundt i garderoben eller på gangene. Spørgsmålet kommer ikke fra en lærer eller pædagog, men derimod en ’oprydnings-helt’. Siden begyndelsen af 2016 har elever frivilligt meldt sig som ’oprydnings helte’:

”Vi lægger tøj på bænkene og sætter sko på plads, når de ligger på gulvet. Vi sætter også bøger på plads i bogkasser, når nogen har glemt dem på bordene”, fortæller Oliver Sandner, der sammen med klassekammeraten Isabella har været på det første hold af oprydningshelte.

”Det er sjovt at lægge ting på plads, og der er mindre rodet på skolen, når vi hjælper med at rydde op”, siger hun.

Ordningen med oprydningshelte er blevet til i samarbejde mellem lærer Ulla Qvist Jessen og elevrådet. Elevrådet har blandt andet besluttet, hvordan de lilla badges som oprydningsheltene har på, skulle se ud, og erfaringerne med at inddrage eleverne i oprydning er gode, fortæller læreren:

”Rigtigt mange elever vil gerne hjælpe til og vise, at de også kan rydde op. Når de går foran, får det også andre elever til at sætte ting på plads eller smide affald i skraldespanden, som de måske overså før. Selvfølgelig er vi ikke kommet i himlen, for der er fx stadig udfordringer med, at mange elever glemmer deres tøj”, siger Ulla Qvist Jessen.

Flere elever skal inddrages
Ordningen med oprydningshelte kræver opbakning fra lærere og pædagoger, der står bag planlægningen og opfølgning. Det fungerer fint hos de yngste elever, men hvis ordningen skal udbredes til resten af skolen, vil det kræve mere involvering af eleverne.

1_badge”Hvis oprydning skal blive en succes i mellemtrinnet og udskolingen, skal eleverne være med til at forme processen. Det er nødvendigt for at motivere og give dem ansvar”, fastslår læreren fra Birkerød Skole.

Skolen havde i 2015 en ”Tal pænt” kampagne, hvor elevrådet blev inddraget i afvikling og aktiviteter. Tilbage hos oprydningshelten Isabella Rahbek, der dog stadig godt kan glemme at rydde på, når hun kommer hjem fra skole:

”Mit værelse er stadig rodet, men i går tømte jeg opvaskemaskinen for at få flere popkorn”, siger den 9-årige skoleelev.

, , , ,

No comments yet.

Skriv et svar

*

Rudersdal Kommune logo
93