Science-talenter fra Rudersdal har fået førsteplads

”At prøve sine grænser af både med nye mennesker og at lære nyt. Det var virkelig sjovt. Især det med luftraketten. At se den fungere.” Sådan siger en elev på Sciencedøgn, hvor ti elever fra syv af Rudersdal skoler i september har været til Sciencedøgn. Sciencedøgnet foregår på Sorø Akademi, hvor eleverne har arbejdet intensivt med naturfaglige udfordringer specielt tilrettelagt for elever med særlige forudsætninger på dette område.

Sciencedøgnet er tilrettelagt som en konkurrence, og i år deltog i alt 81 talentfulde elever fra ni kommuner. Rudersdaleleverne har fået en delt førsteplads i dette års konkurrence, hvor de har lavet det længste nylonmolekyle.

elever_sciencetalenterPå campen har talenterne arbejdet med forskellige materialers fysiske og kemiske egenskaber på fire forskellige stationer. Her er en kort beskrivelse af de fire stationer, der udfordrer elevernes evne til at udtænke og afprøve nye metoder.

Nylon: Under overskriften “Meget lange molekyler” blev der fremstillet nylon. Den længste tråd, der blev trukket, var ca. 7 meter lang og bestod af et enkelt molekyle.

Varme: Hvorfor fryser man først, når man kommer op af vandet, og hvilke materialer smelter bedst chokolade. Ved forsøg med at opvarme forskellige materialer blev det testet, ved hjælp af chokolade, hvilke materialer, der kan optage varme bedst. Hvorfor holder det?: Her blev der på PC konstrueret den billigste bro, der kan holde til, at en lastbil kan køre på den. Formålet var at vise sammenhængen mellem tryk- og trækkræfter.

Deltagelse i Sorø Sciencetalenter skal ses i sammenhæng med den øvrige indsats for elever med særlige forudsætninger i Rudersdal – fx gennem UngAkademi under Ung i Rudersdal. Sciencedøgnet er en årligt tilbagevendende begivenhed – en camp, der arrangeres som en del af Sorø Sciencetalenters kommunale netværk.

  • Faktaboks
    Det kommunale netværk under Sorø Sciencetalenter har til formål at sætte talentarbejde og elever med særlige forudsætninger på dagsordenen.
  • De mest talentfulde elever skal have bedre plads til at udfolde sig, så de kan udnytte deres potentiale til fordel for samfundet og deres egne fremtidsmuligheder.
  • 10 skoler i Rudersdal er medlem af Sorø Sciencetalenters kommunale netværk.
  • Elever, der deltager i et Sciencedøgn, får mulighed for at møde jævnaldrende med samme interesser, de kan dele viden og få nye faglige udfordringer.
  • De deltagende elever i Sciencedøgnet fra Ruderdals skoler er udvalgt efter forslag fra faglærer eller vejledere.

Indlægget er skrevet af Mia Vinkelman og Jørgen Reeckmann, pædagogiske udviklingskonsulenter i Udvikling og Analyse

 

, ,

No comments yet.

Skriv et svar

*

Rudersdal Kommune logo
87