Grøn strøm og genbrugsekspert på børnekulturfestival

Hop&Rock festivalen 2015 har for første gang præsenteret bæredygtige aktiviteter, hvor børn har ladet mobiler op med cykelenergi og indsamlet affald til genbrug.

Cyklerne til opladning af mobiler holdt ikke stille mange sekunder ad gangen, for nye børn kom hele tiden til for at lave lys i lamperne og strøm til mobiltelefonerne. Benarbejdet gav et godt indblik i, hvor meget energi, der skal til for at lave strøm.

Nogle børn gik systematisk til værks og lavede målinger på tid, mens andre bare synes, det var sjovt at få lamperne til at lyse. Pædagog Pernille Toft Bondo fra Sjælsøskolen, stod for aktiviteten, så hun var helt tæt på børnenes reaktioner:

”Det er tydeligt at børnene er blevet overrasket over, hvor meget energi der skal til for at oplade en mobiltelefon. Flere af dem forventede at klare en opladning på 5 minutter, men det var ikke tilfældet. Jeg er overbevist om børnene vil huske, hvor mange kræfter de skulle bruge for at lave en smule strøm, som kun svagt kunne aflæses på telefonen”.

Mini-genbrugsplads med genbrugsekspert

Genbrugsekspert fra Nordforbrændingen, Jørgen Zølner, styrede en anden af de meget synlige bæredygtige aktiviteter. Både Jørgens lysende gule tøj og opstillingen af skraldebøtter på græsmarken gav anledning til mange spørgsmål og nysgerrige blikke.

Genbrug og affaldsindsamling ved børnekulturfestivalen Hop&Rock 2015 - tv ses Jørgen Zølner fra Nordforbrænding.

Genbrug og affaldsindsamling ved børnekulturfestivalen Hop&Rock 2015 – tv ses Jørgen Zølner fra Nordforbrænding.

Jørgen hjalp børnene med at sortere deres affald og svarede på spørgsmål: ”Hvorfor skal sølvpapir i metalbeholderen? Hvor skal mit ispapir hen? Hvorfor skal popcornhylstret tømmes, før det må komme i papirbeholderen?” Jørgen Zølner sørgede for, at alle regler blev overholdt, så festivalens minigenbrug fungerede ligesom en rigtig genbrugsstation.

”Reglen om, at man ikke må klunse, gav dog lidt udfordringer. Der var flere børn, som syntes, at det var en dum regel. De så nemlig et stort potentiale i at købe is og popcorn for pantpengene,” griner han. Vi fandt dog en rigtig god løsning, da en af drengene foreslog at pant-pengene i stedet skulle bruges til hjælpeorganisationen ADRA. Jeg lovede at aflevere flaskerne personligt efter festivalen var slut – og det har jeg gjort.”

Festival bruger strøm og ressourcer

Projektleder for ’Den bæredygtige skole’ Anette Schjødt Thorsen glæder sig over den store interesse for aktiviteterne på festivalen, hvor der er god grund til at have et grønt fokus:

”Festivalen har et stort ressourceforbrug hvert år. 4000 børn plus pædagoger og forældre generer rigtig meget affald. Dertil kommer en festivalscene med storskærm, som også kræver store mængder strøm”.

Projektlederen fortæller, at i forbindelse med evalueringen af den netop overståede festival og vil der også blive kigget på, om bæredygtighed også skal være et tema i 2016.

Faktaboks om bæredygtige aktiviteter på Hop&Rock:

Den bæredygtige skole, som står for de bæredygtige aktiviteter på Hop&Rock, er støttet af Velux Fonden.

Affaldskit: Hver SFO fik udleveret ved ankomsten. Med kittet fulgte ansvaret for at aflevere egen SFO plads fri for affald.

Affaldspatrulje: Bistrupskolen koordinerede affaldspatruljer på, festivalpladsen.

Mini-genbrug: Styret af Jørgen Zølner fra Nordforbrændingen.

Cykler: Cykler genererer strøm til lamper og mobilopladere.

Klima-skattejagt: Camilla Bruun Manscher fra Teknik og Miljø i Rudersdal Kommune sendte børnene på skattejagt rundt på festivalen.

Læs mere om den bæredygtige skole (tidligere ESCO)

Se billeder fra Hop&Rock på Facebook

 

, , , , , ,

No comments yet.

Skriv et svar

*

Rudersdal Kommune logo
91