Bæredygtighed for legebørn

Skolerne i Rudersdal Kommune sætter fokus på, hvordan man kommer fra målsætninger til konkret handling i klimadebatten, det sker samtidig med at verdens politiske beslutningstagere mødes til COP22 i Marrakesh, Marokko for at diskutere selvsamme udfordring.

Eleverne er den kommende generation, som har brug for en bæredygtig jordklode. Men, hvad kan de selv gøre for at bidrage til en bæredygtig fremtid?

Det er temaet for Energiuge 46, hvor elever fra 0. til 9. har arbejdet med bæredygtighed, arkitektur, energiadfærd, madforbrug og alternative madkilder. Elevernes egne forbrugsvaner og energiadfærd er komme
t i fokus – det samme er deres handlemuligheder.

”Vi håber på, at eleverne også vil dele deres oplevelser, læring og viden med deres forældre, når de kommer hjem fra skole. Eleverne er gode ambassadører for en ansvarlig og bæredygtig handlen, noget som vi alle kan lære af” Forklarer projektleder for »Den bæredygtige skole« Anette Schjødt Thorsen

Bæredygtige LEGO® klodserimg_0703
Hvad er koblingen mellem bæredygtighed og plastikklodser? Det skal elever fra 3. og 4. klasse på Høsterkøb Skole vise ved hjælp af LEGO klodser. De skal opfinde en skole, der er god til at sortere sit affald, hvor energiforbruget er lavt og grønt, hvor regnvandet opsamles og genbruges, og hvor trafikale udfordringer er erstattet af bæredygtige løsninger.

Temaerne præsenteres af Janus Hendriksen, som er klimaspecialist fra Energitjenesten. Han fortæller ganske kort om co2, der både er godt og skidt. For meget co2 er skidt, så det skal eleverne hjælpe med at gøre noget ved. De skal opfinde fremtidens bæredygtige skole med LEGO klodser.

Allerede mens Janus præsenterer opgaven begynder eleverne at få ideer til, hvad de skal bygge. Opgaven skal løses i grupper, så eleverne skal blive enige om, hvordan deres mange bæredygtige ideer kan bygges ind i samme skole. Bordet midt i lokalet fyldes med LEGO klodser, og eleverne kan nu bygge den bæredygtige skole de drømmer om. I løbet af kort tid er der skabt svævebaner, så vi ikke behøver asfalt, gravemaskiner, der kan sortere affald, og bygninger med glastage og ventilation, som udnytter sollyset.

LEGO klodserne får glæden og skabertrangen frem i eleverne

Brian Vig Troelsen, fra LEGO Community engagement, har medbragt LEGO klodserne fra Billund. Han og hans kolleger opfordres til at deltage i aktiviteter, hvor børn arbejder med LEGO produkter.

Da det er tid til pause, og eleverne klager over at de skal ud, fortsætter Brian med at finde de helt rigtige klodser.

”Den gruppe jeg stod hos var så ærgerlige over at de skulle gå til frikvarter, så de gav mig lige en ekstraopgave i pausen. Jeg kan slet ikke lade være”, smiler han mens øjnene scanner den store bunke med LEGO klodser foran ham.” Jeg vil så gerne have, at børnene får bygget noget, som de er glade for og stolte af, jeg tror på, at det er med til at gøre deres præsentation endnu bedre” forklarer han, mens endnu en klods sorteres fra bunken på bordet.

Som afslutning på forløbet præsenterer hver gruppe deres resultat. Eleverne fortæller om ideerne bag deres opfindelse og fremhæver alle de bæredygtige detaljer de har designet.

Som afslutning på forløbet præsenterer hver gruppe deres resultat. Eleverne fortæller om ideerne bag deres opfindelse og fremhæver alle de bæredygtige detaljer de har designet.

Som afslutning på forløbet præsenterer hver gruppe deres resultat. Eleverne fortæller om ideerne bag deres opfindelse og fremhæver alle de bæredygtige detaljer de har designet. På den måde får eleverne en stemme i forhold til, at skabe en bæredygtig fremtid. Nogle ideer er meget fantasifulde, som fx den flyvende skole der flytter sig efter vejret, mens andre ideer, teknisk set, er lige til at implementere:

”Vi har lavet alle bilerne om til el-biler og så har vi bygget en bom til skolen. Bilerne må vente, og så er der god plads til at cykle til skole.

Så enkelt forklarer Emma Mette, Cleo og Camilla, deres planer for fremtidens skole, hvor alle børn cykler i skole.

Læs mere om Energi-ugen:

Mere cykel – mindre kød

 

, , , ,

No comments yet.

Skriv et svar

*

Rudersdal Kommune logo
94